Važnost kvalitetne prehrane

”Sve što hranom unosimo u organizam gradi nas i mijenja, a o tome što smo unijeli ovisi naša snaga, naše zdravlje i naš život.”

”Neka hrana bude tvoj lijek, a lijek neka bude tvoja hrana.”

Hipokrat

Kvalitetna prehrana podrazumijevala bi unošenje svih neophodnih hranjivih tvari, po mogućnosti organskog porijekla,  kao što su ugljikohidrati, masti, proteini, vitamini, minerali i voda. Zatim tome bismo dodali konzumaciju hrane količinski umjerenu, raznoliku, primjerenu životnoj dobi, fizičkoj i mentalnoj konstituciji, radnim i intelektualnim naporima, klimi i radnoj okolini u kojoj živimo, zastupljenih i iskorištenih u odgovarajućoj ravnoteži kako bi se održalo optimalno zdravlje. Da pojednostavimo, pravilna prehrana je ona prehrana koja tijelu osigurava optimalan unos hranjivih tvari koje su potrebne za rast, razvoj te održavanje normalne funkcije tkiva i organa. Ona je jedan od važnih čimbenika za održavanje i poboljšanje zdravlja. Pravilnu prehranu odlikuju umjerenost, raznolikost i uravnoteženost.

Živimo u vremenu sveprisutnijeg industrijskog i prometnog zagađenja okoliša, poljoprivrede koja koristi različita sredstva za uzgoj biljnih ili životinjskih namirnica stoga je itekako bitno voditi računa i provjeravati podrijetlo namirnice ili sirovine od koje je proizvedena. Znanost potvrđuje da je nekvalitetna prehrana, opasnosti koje dolaze iz hrane, a u velikoj mjeri način života, rizični faktori kroničnih nezaraznih oboljenja koja su uzroci preko 65% smrtnosti u svijetu i koja su postala zabrinjavajući javno zdravstveni problem. Ipak svaki čovjek može utjecati na svoj stil života i na svoje navike te kada se toga dosljedno pridržava, velika je mogućnost prevencije nastanka mnogih bolesti. Te šanse prije svega potrebno je potražiti u onome na što možemo utjecati, a prije svega je tu pravilna prehrana i tjelesna aktivnost.

Osnovne preporuke kojima ćemo smanjiti rizik od nastanka niza bolesti kardiovaskularnog sustava:

  1. smanjiti unos masnoća, pogotovo zasićenih,
  2. smanjiti unos rafiniranih namirnica, ugljikohidratnih prije svih,
  3. soliti hranu samo dovoljno, pošto svaka hrana već sadrži sol,
  4. izbjeći navike pušenja ili pijenja velikih količina alkohola,
  5. potruditi se izići barem u šetnju na pola sata dnevno i/ili prakticirati ostale fizičke aktivnosti.

Način prehrane i života definitivno je povezan s nastankom dijabetesa, osteoporoze, bolestima sustava za probavu, imunološkog sustava, živčanog sustava i generalno za zdravljem cijelog organizma, pa se i u ovim slučajevima bolesti mogu prevenirati.

Osim izboru kvalitetnih namirnica, pravilnom kombinacijom i tjelovježbom dodali bismo da je pri konzumaciji hrane bitna i svjesnost odnosno svijest o onome što jedemo te poznavanje vlastitog tijela i kako naš organizam prihvaća i kako reagira na pojedine namirnice. Ključ je u tome da biramo hranu koja će što manje opterećivati našu probavu, uz koju ćemo se osjećati puni energije i koja nas neće usporavati.

Za kraj dodali bismo da je našem organizmu potrebno puno manje hrane, no na što smo navikli i zato razmislite i o postu i dozvolite svom organizmu da se ponekada i odmori. Naše tijelo savršen je stroj, no ne istražujte njegove granice na vlastitu štetu.