Važnost aktivnih sastojaka u namirnicama

Jeste li znali da svaka prehrambena namirnica sadrži biološki aktivne sastojke. Ako i znate za ove sastojke raspolažete li s informacijom što su i čemu služe? E pa krenimo redom …

Biološki aktivne komponente su sastojci u hrani u malim količinama koji mogu imati povoljan utjecaj na zdravlje. Kvaliteta ovih supstanci ne mjeri se njihovom količinskom zastupljenosti, nego razinom sposobnosti da tijekom svoje biološke aktivnosti mogu neutralizirati utjecaje štetnih tvari u ljudskom organizmu. Što bi to točno značilo objasnit ćemo sljedećim primjerom. Smatra se da se bioaktivne tvari najvećim dijelom nalaze u biljkama, tako su neke biljke poput divljeg lana, konoplje i boražina bogate omega -3 i omega-6 masnim kiselinama, a njihova ravnoteža je nužna za normalno funkcioniranje kardiovaskularnog sustava, funkciju lokomotornog i gastrointestinalnog sustava, autoimunsko djelovanje, za hormonalnu ravnotežu, metabolizam kože, normalan razvoj djeteta… Jednako tako simptomi nedostatka omega -3 masnih kiselina bila bi inzulinska rezistencija, povišeni krvni tlak, povišeni kolesterol i mnogi drugi …

Sve biološki aktivne komponente se međusobno razlikuju kako po kemijskoj strukturi tako i po funkciji u organizmu. U neke od ovih sastojaka ubrajaju se vitamini i minerali, karotenoidi, fenolni spojevi, flavonoidi, fitosteroli, izoflavoni, enzimi, tanini, glikozidi, alkaloidi i drugi. Sve ove supstance, unesene u adekvatnim količinama,  mogu  povoljno uticati na zdravlje, na različite sisteme u organizmu kao što su gastrointestinalni, kardiovaskularni, endokrini, nervni, imuni  i drugi.

Poznavanje svojstava hrane, a naročito onoga kemijskog, strukture makro i mikro -nutrijenata i biološka aktivnih sastojaka, omogućava  prepoznavanje  potreba za hranom točno određenog  tipa  korisnika   kao što su: trudnice, dojilje, adolescenti, starije osobe, bolesnici, sportaši, vojnici, menadžeri i druge populacijske grupe.

Hrana se sastoji od velikog broja poznatih i nepoznatih prirodnih biološki aktivnih sastojaka, koji mogu pridonijeti unapređenju zdravlja. Biološki aktivni sastojci u hrani najčešće su definirani kao prirodni  nenutritivni  sastojci  hrane koji imaju povoljno učinke na zdravlje ako se konzumiraju u adekvatnim količinama. Pojam biološka aktivnost se može odnositi i na štetne učinke na zdravlje, a onda govorimo o toksičnosti tih sastojaka. U posljednjih nekoliko godina je objavljen veliki broj podataka, koji se odnose na  prirodu i fiziološko djelovanja biološki aktivnih komponenti iz namirnica biljnog (žitarice, uljarice, voće, povrće i začini) i animalnog porijekla (proizvoda od mlijeka, jaja, mesa i ribe) kao i  iz mikroorganizma (funkcionalne mikrobne kulture).

Poznavanje izbora pojedinih namirnica na osnovu  sastojaka koji su preporučeni i koji nisu dozvoljeni za određene osobe omogućava formulacija hrane za različite  metaboličke poremećaje. Tako se iz prehrane mogu isključiti samo sastojci koji u ponekom slučaju “smetaju” (fenilketonurija, glutenska enteropatija, netolerancija na laktozu i fruktozu itd ). Primjerice kod fenilketonurije daje se sve osim fenilalanina, kojeg organizam zbog poremećaja ne može prihvatiti.

Za razumijevanje utjecaja biološki aktivnih komponenti iz hrane treba imati na umu Paracelsusovu tvrdnju:

Sve tvari su otrov i ništa nije otrov, samo doza određuje nešto što neće biti otrovno.“