Sikavica

Sikavica se tradicionalno koristi za očuvanje i regeneraciju jetre. Toliko se brzo širila i rasla da se u nekim zemljama smatra korovom. Sikavica je mediteranska dama u upotrebi već preko 2000 godina i lako ju je pronaći u prirodnom okruženju. Dekorativnog je izgleda i često se koristila upravo u te svrhe, a tek naknadno je otkrivena njezina fitoterapeutska moć.

U ulju sikavice dominiraju esencijalna linolna masna kiselina s preko 65% i oleinska masna kiselina s preko 22%, a ne sadrži kolesterol. Aktivni sastojak iz sikavice zove se silimarin. Silimarin povećava razinu glutationa u jetri, a glutation je najvažniji antioksidans za zaštitu jetre.

 Kada se koristi u prehrani ulje sikavice je odličan izvor linolne kiseline koja je ključna za daljnju biosintezu biološki aktivnih tvari kao što su prostaglandin, prostaciklini, tromboksan. Ukratko svih tvari koji su temelj reguliranja metabolizma. Osim toga, linolna je kiselina izravno ugrađena u stanične opne u organizmu i na taj je način jedna od temeljnih gradivnih tvari u tijelu. Linolna kiselina je dio mnogih aktivnih struktura (npr. liposoma) ključnih za metabolizam masti. Ona je i jak antioksidans, što znači da stvara zaštitu u organizmu protiv negativnih utjecaja slobodnih radikala i ostalih agresivnih elemenata koji mogu oštetiti stanice i uzrokovati ubrzano starenje i ozbiljne bolesti.

Redovitim i pravilnim uzimanjem linolne kiseline u hrani kroz ulje sikavice možemo značajno poboljšati funkciju jetre, regulirati metabolizam masti, olakšati probleme vezane uz dijabetes, no najvažnije od svega – naš će izvor mrzovolje i bijesa zauvijek presušiti, a dobra volja i raspoloženje učinit će nam život ugodnijim.

Iako se primjena sikavice tradicionalno veže uz liječenje bolesti jetre, problematične kože i fitoterapiju, hladno prešano ulje sikavice ima svoju primjenu i u kulinarici. Izuzetno je ukusno i nježnog okusa i mirisa. Pogodno je za sve vrste salata, umaka, za spravljanje ukusnih majoneza ili kao dodatak jelima od povrća, žitarica, tijesta ili krumpira (nakon termičke obrade) pa čak i za krača prženja.

Ulje sikavice pogodno je i za izradu prirodne kozmetike. Sikavica sadrži vitamin E koji hrani i njeguje kožu, ali djeluje i kao prirodni konzervans, jača čvrstoću, elastičnost kože i djeluje protiv bora.

Kakva su vaša iskustva s uljem sikavice? Napišite nam! A koliko vas „pegla“ bore uljem sikavice? Priznajte! 😉