Boražina

Godinama ste gledali goblene koje su izradile vaše bake s predivnim motivima plavog cvijeća. Jeste li prepoznali da je to biljka boražina? Boražina je biljka prekrasnog upečatljivog zvjezdastog cvijeta plave boje, a stabljika i listovi prekriveni su bjelkastim dlačicama. Upravo zbog svoje privlačnosti čest je motiv goblena i drugih tkanja. Biljka je to bogate prošlosti i još duže tradicije u pomaganju kod ljudi.

U Europu su je donijeli Arapi, a samoniklo raste u Sredozemlju i Južnoj Europi te se uzgaja u cijelome svijetu. Prema rimskoj povijesti, Dioskurid je koristio boražinu za utjehu srca i tjeranje tuge.

U 17. stoljeću John Evelyn je zaključio da njezine grančice oživljavaju hipohondre i povećavaju koncentraciju kod studenata, a danas znamo da je cijela biljka iznimno blagotvorna za sveukupno zdravlje i njezini se pripravci koriste u unutarnjoj, vanjskoj i aromaterapijskoj primjeni. Osim za prehranu, kada se konzumira cijela biljka, uzgaja se i kao biljni repelent u vrtovima jer vrsta je to koja tjera štetne kukce od povrća i začinskog bilja. 

Hladno prešano ulje proizvodi se prešanjem na pužnim prešama, a više od 95% svjetskog uzgoja boražine nalazi se u Velikoj Britaniji, Kanadi, Poljskoj, Novom Zelandu i Nizozemskoj.

Boražina sadrži kalij, kalcij i mineralne kiseline i djeluje vitalizirajuće na organizam. Najbogatiji je poznati izvor gama-linolenske kiseline, koja djeluje protuupalno, protiv autoimunih i krvožilnih bolesti, protiv kožnih tegoba, na razinu glukoze, na hormonalnu ravnotežu, kao pomoć kod mršavljenja, kao jaki antioksidans, protiv nekolikih vrsta tumora.

Boražina potiče znojenje, snižava temperaturu i ublažava širok spektar urinarnih problema.
Tradicionalno se rabi kao diuretik jer izbacuje suvišne tekućine iz organizma, a učinkovita je kod bronhitisa, kašlja, raznovrsnih infekcija grla i usta. Kao čaj služi za ispiranje usne šupljine, čime štiti zdravlje zubi i desni. Boražina jača energiju, koncentraciju i imunitet. Djeluje protiv apatije, depresije, tuge, melankolije, nesanice i kao blagi sedativ. Korisna je kod problema s očima jer sprečava oštećenja vida i noćno sljepilo. Suhe oči preporučljivo je ispirati čajem od boražine.

Fitoterapeuti je prepisuju kod problema s metabolizmom, hormonima, PMS-om, menopauzom, valunzima i plućnim tegobama.

Žene s policističnim jajnicima trebale bi konzumirati boražinu. Kombinirajte je sa sladićem u omjeru 1:1. Takva mješavina smanjuje proizvodnju testosterona, potiče ovulaciju i poboljšava proizvodnju progesterona. Boražina je vrijedan dodatak prehrani i preporučuje se kod neishranjenosti, staračkih problema i za oporavak nakon bolesti. Pomaže u mršavljenju i pritom detoksicira organizam. Korisna je kao začin u mnogim dijetama, pogotovo onima s niskim udjelom soli.

Ulje boražine Bio Sative iznimno je vrijedno u njezi kože. Održava normalnu funkciju kože, i smatra se da ima sposobnost usporavanja procesa stvaranja bora. Obzirom da je potpuno neiritativno često se koristi za ublažavanje rana i ožiljaka, za prevenciju ispucanosti kože, za ublažavanje strija. Idealno je ulje za tretiranje zrele kože, oštećene od sunca ili onu sklonu alergijskim reakcijama. Uzimanje ulja boražine Bio Sative i oralno pokazuje učinkovitost pošto ima izuzetno protuupalno djelovanje.

Znamo da će od sada pogled na bakine goblene za vas poprimiti jedno potpuno novo značenje…